Bishop’s Palace Visitor Centre

Brief Description

The new visitors centre is set within the grounds of The Bishops Palace in Wells. The medieval palace and garden are surrounded by a moat with drawbridge and portcullis.
The new buildings at Bishops Palace provide café, shop, visitor reception facilities, education rooms, office accommodation, gardeners’ facilities and lavatories.

The project also included upgrading the M&E installations to the undercroft and installation of a new lift and staircase within the palace.

The project included photovoltaic panels on the roof of the new visitors centre & a water source heat pump.

Award: Somerset Building Preservation Trust

Project Details
Location: Wells, Somerset
Client: The Palace Trust
Value: £2.0m
Completed: 2012

Professional Services
Martin Thomas Associates were appointed to undertake all the Mechanical and Electrical Consultancy Work.

Services Include
Power Supply
Distribution
Internal Lighting
External Lighting
Small Power
Fire Alarm and Detection
Security Installation
Communication Systems
Water source heat pump utilising water from the
moat
Photovoltaic panels
Comfort Heating System
Hot and Cold Water Services
Water Supply
Kitchen Facilities
LPG Gas Supplies