Stowe House North Hall

Brief Description
Stowe House is a Grade I listed house and is the home of an independent school. The House is owned by the Stowe House Preservation Trust and is undergoing restoration. The North Hall boasts a beautiful ceiling by William Kent.

A statue that adorned the North Hall from 1830 was lost but has now been copied and the new Laocoön bronze statue was in place for the grand opening on 31st July 2019. Part of MTA’s brief was to install sympathetic lighting.

“The lighting design shows the ceiling in all its glory and really helps visitors to appreciate the quality of the artist’s work” – Nick Morris, Chief Executive Officer, Stowe House Preservation Trust.

Project Details
Location: Stowe, Buckinghamshire
Client: Stowe House Preservation Trust
Dates: 2018-19

Professional Services
Martin Thomas Associates were responsible for all aspects of the Mechanical and Electrical services design, including the lighting scheme which illuminates the restored ceiling, marble relief sculptures on the East and West Walls and the Laocoön statue.

Services Include
Strip out of existing services
Lighting installation
Emergency Lighting
Modifications to Alarm & CCTV systems
Small power distribution
LTHW system, including refurbishment of cast iron column radiators
Mechanical Ventilation