Laocoön Statue unveiled at Stowe House

Wednesday 31st July 2019 saw the official opening of the newly restored North Hall at Stowe House and the unveiling of the Laocoön Statue, which had been commissioned for the restoration.

Stowe House Preservation Trust commenced the restoration in 2014 when the 1730’s William Kent ceiling was restored. The remainder of the room is now restored to how it would have been in 1845 when Queen Victoria and Prince Albert visited Stowe.

Martin Thomas Associates Ltd were responsible for all aspects of the mechanical and electrical services design, including the lighting scheme which illuminates the restored ceiling, marble relief sculptures on the East and West walls and the Laocoön statue.

“The lighting design shows the ceiling in all its glory and really helps visitors to appreciate the quality of the artist’s work”
Nick Morris, Chief Executive Officer, Stowe House Preservation Trust.

We are currently engaged by Stowe House Preservation Trust on further projects within the house to restore the Temple Room, State Dining Room and Small Dining Room.

Images courtesy of Andy Marshall, copyright SHPT.

Martin Thomas Associates Historic Building Consultants
Martin Thomas Associates Historic Building Consultants - Stowe House